sr

Родена на 17.07.1961 в град Стара Загора
Средно образование - Гимназия с преподаване на руски език "Максим Горки", град Стара Загора

Първа педагогическа специалност придобива в ПИДУ "Анастасия Тошева" в град Стара Загора през 1981 година-предучилищна педагогика с руски език.
До 1983 година работи като детска учителка.
През есента на същата година започва работа като начална учителка в ОУ "Кирил и Методий", град Чирпан.
През 1985 година завършва ИДНУ "Христо Ботев" в град Бургас.
След успешно издържан конкурс, на 1.09.1985 година е назначена във Второ основно училище "П.Р.Славейков", където работи и досега.


През 1991 година завършва специалността Начална училищна педагогика - магистър в Пловдивския Университет "Паисий Хилендарски".
През 1989 година придобива 3-та професионално - квалификационна степен
През 1991 година придобива 2-ра професионално - квалификационна степен
През 2001година придобива 1-ва професионално - квалификационна степен
През 2001-2002 учебна година преподава на добра воля френски език в своя клас.
През 2003 година завършва Великотърновски Университет "Св.Св.Кирил и Методий" със специалност Начална училищна педагогика с английски език - бакалавър

Участва със свои разработки по въпросите за: Драматизацията като подражателен метод в 1-4 клас, Особености на възприемането на художествен текст от учениците в началните класове, Специфика на детското възприятие, Изразителността на четене - предпоставка за възприемане на литературните произведения и др.

През 2002 година е удостоена с наградата на Издателство "Просвета" - Учител на годината
През 2012 година, по случай 24 май е номинирана за наградата "Анастасия Тошева"
През 2012 година е отличена с грамота от ръководството на Второ основно училище за работа по извънкласни дейности и училищни инициативи.
От 2010 година е въведена в степен "Главен учител".

BUKVAR smПрез 2010 година издава книгата "Здравейте, ученици"(или за първия учител), в която споделя спомени и педагогически опит от работата с децата в началните класове.

През 2014 година Издателство „Просвета АД“, София отпечата книгата „Буквар по педагогика“, в която са анализирани педагогически ситуации, в които се оглежда обликът на съвременното дете. Книгата е адресирана до всички, които се интересуват от проблемите на обучението и възпитанието на децата на България, но най-вече към тези, които избират учителската професия, за да й се посветят изцяло.

Соня Рачева участва в създаването на помагала на Издателство „Просвета – АД“, София:
Къде съм аз?“ – тестове за входно и изходно ниво за първи и втори клас, където разработва тестовете по БЕЛ.
Вълшебно лято – поредица от весели ваканционни книжки със занимателни задачи за учениците след първи, втори и трети клас.

През 2015 година е удостоена с наградата на СБУ „Учител на годината – 2015 г.“ и Почетното отличие на Министъра на МОН – грамота и значка „Неофит Рилски“.

 

korica 1 smKUDE 1 smKUDE 2 smvalshebno lyato1valshebno lyato2


ЧОВЕКЪТ СОНЯ РАЧЕВА

sonyaОбичам много родния си град Стара Загора, в който се родих през годината, когато за първи път човек полита в Космоса! Родих се и израснах в прекрасно семейство. Родителите ми ме отгледаха с много обич и разбиране, благодарение на които имах хубаво, безгрижно детство. Осъзнах това, когато аз самата вече имах свое семейство и станах майка на двама сина. Бях благословена да имам добри учители, които не само ме научиха на важни неща за живота, но и ми помогнаха да разбера най-важното в живота - какво е добро! Тези хора бяха светъл пример за мен!

Една от тях бе моята първа учителка - Видка Велкова, която обикнах от първия си учебен ден и до ден днешен поддържам връзка с нея. Обикнах учителството заради тази невероятно мила, добра и всеотдайна жена. И макар пътя, по който тръгнах, за да сбъдна детската си мечта, да не бе никак кратък и лесен, аз не съжалявам за избора си. Всъщност никога не съм си представяла, че мога да правя нещо друго, освен да работя и общувам с деца. Обичам децата по начин, който смятам, че ми е вроден. Определям преподаването като свещенодействие заради начина, по който децата възприемат и отразяват заобикалящата ни действителност.

Любимите ми занимания са да чета художествена литература, обичам да ходя на кино, театър. Ценител съм на истински стойностните филми, книги, музика. Обичам да се уединявам с книга, която е с интересен сюжет, написана с изискан, образен език. Едно от любимите ми занимания е да общувам на френски език, да чета, да усъвършенствам знанията си по езиците, които съм изучавала в училище.