s 4

В час по ...

В час по литература

И този път четвъртокласниците се изкушиха да драматизират приказката на Ангел Каралийчев " Човекът и лъвът". Те самостоятелно се организираха в разпределянето на ролите и изработването на реквизита. Представиха се като истински актьори - артистично, с малки импровизации и много чувство за хумор! :) Браво, прекрасни артисти!

В час по литература: "Дела трябват, не думи" Левски

На 20.02.2019 г. учениците от IV "в" клас представиха своите свободни съчинения по един от заветите на Левски "Дела трябват, не думи".
Всеки бе изразил не само разсъжденията си, но и бе направил опит за портрет на Апостола на свободата, нарисувани бяха символите на революционния комитет и опит за автентичност на листовете, на които бяха написани съчиненията. Децата са научили много за живота на Левски, но най-важното бе изборът на личността му като идеал за начин на живот в днешно време.

В час по литература

Стихотворения на тема: "Класна стая" и "Междучасие"

Нашата класна стая

Заповядяйте, влезте,
в класната ми стая.
Цветна е, кокетна е,
Такава за каквато си мечтая.

Но какво ли си казват чиновете,
стреляни,
използвани за барикади,
надупчени с химикали,
нарисувани с моливи,
даже някои са криви.

Какво ли си казва дъската,
тя винаги гледа децата,
сериозна, загрижена, бяла,
преглежда контролни, домашни,
на всички момченца, девойки
тя пише шестици и двойки.

Ние, учениците след час, два
тръгваме си от училище
и някои викат „ура“.

Алегра Малакова

13/02/2019

 

„Химикалите на Петьо“

В ученическата ми раница днес
се случи нещо, което ще разкажа с голям интерес.
В несeсера ми някой говори
и като че ли за нещо се моли.

Господин химикал се вълнува
под носа си нещо бълнува:
- Стига съм слушал вече Петьо
Ходи ми се на морето.
Ще се къпя, ще се пека на плажа
и така на всички ще докажа,
че към един химикал със синьо мастило
Петьо трябва да се държи мило.

Като чуха това и другите вещи
започнаха и те да изразяват своите мисли зловещи.

Петьо Василев

 

Лудо междучасие

В нашия клас
в час е интересно,
но в междучасието
е щастието!

Всички се радваме,
че можем на воля
да лудуваме
и без да чуваме
на предметите гласа
да щуреем до
началото на часа.

Чиновете сигурно
не са доволни,
че ги използваме
за барикади,
какво да се прави
нали сме буйни и млади.

Стефан Видев

В час по литература

Два последователни часа по литература учениците от 4-ти "в" клас посветиха на българските народни песни. Първия час те се запознаха с видовете народни песни и си припомниха изучаваните досега, както и поводите, по които са били изпълнявани. Това са предимно песни при лазаруване и коледуване. Интересни моменти от историята ни четвъртокласниците откриха в народните песни за хайдути, но най-трогателна за тях бе песента за Индже войвода. Така се очерта интересна домашна работа, а именно - учениците да потърсят и препишат и други народни песни, които да подготвят за изразително изпълнение пред другарчетата си. Но за това се изисква работа и по съдържанието.Ето защо другата задача бе да подчертаят диалектните думи в текста и да потърсят значението им. Разбира се, няма как да има толкова интересна домашна работа и да липсва илюстрация към нея! Нали тетрадката по литература е нашата шарена книжка! 

Втория час по литература децата активно участваха като четяха и споделяха диалектните думи, които са открили. Г-жа Рачева обясни на децата, че диалектите са разновидност на българския език, които го правят още по-богат и изразителен. Този час учениците научиха думи от пиринския и родопския край. Накрая слушаха изпълнения на народни песни от актьори и записи на старобългарски език, който определиха като много звучен и красив. В края на часа Г-жа Рачева поздрави своите ученици с песента по стихове на Христо Ботев - "Пристанала". Работата по разкриване на красотата в българския фолклор продължава и по този начин ще се чувстваме по-силни българи, обединени от културното ни духовно наследство. Децата очакват и вярват, че ще им дадем това знание и преживяване.