Уроци по родолюбие

Уроци по родолюбие

На 19.02.2018г. се навършват 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Ние, учениците от 3-ти "в" клас с любов изучаваме историята на нашата родина. В чест на годишнината, сме облечени празнично, четем откъси от книги, разсъждаваме върху темата за идеите на Левски и си обещаваме да следваме заветите му и днес! Нужни са ни, за да растем като достойни българи!

140 години от Априлското въстание

През април 2016г. отбелязваме 140 години от Априлското въстание. През пролетта на 1876 година нашите деди се опитват да сбъднат мечтата на Левски и Ботев за освобождението на България и създаването на чиста и свята република! Априлското въстание е делото на Левски, претворено от революционните комитети и прозрението му, че не трябва да се чака помощ отвън, защото според него, който търси покровители, намира господари. А Христо Ботев през май 1876 година заявява:"Свещената борба за нашата свобода се заключава в силата на нашите мишци!"

Априлското въстание е последният вопъл на българския народ пред Европа и света, че не иска повече робство, иска свободата си! Защото само онзи, който е свободен, може да се нарече човек.

Отговорът на въпроса какво е българска национална чест е: Априлското въстание – подвигът и саможертвата на онези, които дръзнаха да се опълчат – Панагюрище, Батак, Брацигово, Перущица, Копривщица. И онова оцеляло дете от Батак, което Вазов ще опише, за да знаят и помнят поколенията българи каква е цената на свободата.
Делото на дедите ни от 1876 година показва, че когато обстоятелствата налагат, българският народ може да се обедини и да излъчи водачи, които да следва под знамето на един разярен лъв и сладките думи: "Свобода или смърт!"

143 години от смъртта на Апостола

На 19.02.2016 година отбелязахме 143 години от обесването на Васил Левски. Всички деца от I В клас поднесоха цветя и се преклониха пред делото на Апостола на свободата.
В двора на Хилендарския метох на класното училище, където е учил Левски, децата казаха стихотворения и негови мисли.

Годишнина от рождението на Христо Ботев

botevНа 6 януари 1848 година в град Калофер се ражда Христо Ботев – революционер, поет и публицист, една от най-ярките личности в историята на България. Христо Ботев е първородният син на учителя Ботьо Петков и Иванка Ботева. През юни, 1863 година Христо Ботев завършва калоферското  третокласно училище под ръководството на своя баща. През октомври, същата година, с помощта на Найден Геров заминава за Одеса, където се записва като частен ученик в гимназията. Тогава прави и първите си поетически опити. Написва стихотворението "Майце си". На 15.04. 1867 година стихотворението е публикувано във вестник "Гайда" под редакцията на П.Р.Славейков.  

На 11 май,  празникът на Светите братя Кирил и Методий, Ботев призовава поробения си народ на бунт срещу чорбаджии и турци, след което се налага окончателно да напусне 
Калофер. Зимата на 1868 година прекарва в една запустяла вятърна мелница край Букурещ заедно с Васил Левски. Ботев е възхитен от способността на Апостола да преодолява лишенията и трудностите. В средата на българските революционери–емигранти Ботев се запознава с Хаджи Димитър и Стефан Караджа. През 1868 година се записва в четата на Желю войвода и тогава написва стихотворението "На прощаване". Ботев се изявява и като публицист. Пише статии, фейлетони, сатира.  Словослагател е в печатницата на вестник "Дунавска зора", под негова редакция излиза вестник "Зора".