Българските ханове

На 09.02. се проведе поредната сбирка на клуба "България живее в мен" на тема: "Българските ханове" . Второкласниците изгледаха кратък филм за смелите и достойни български водачи: хан Аспарух - основателят на Дунавска България, хан Тервел - спасителят на Европа от нашествието на арабите, хан Крум - законодателят, хан Омуртаг - строителят,
княз Борис I - покръстителят и цар Симеон Велики, чието управление е наречено Златен век на българската книжнина.

Малките ученици старателно записваха интересните факти и в очите им се четеше гордост от делата на дедите ни!

Писма от България

vankoverНашата книжка продължава да пътува!... Този път стигна до децата от българското училище "Св. св. Кирил и Методий" във Ванкувър, Канада (на снимката).

А днес ние изпратихме писма на българчетата там.

За пчеличките с любов

На 10.02.2020 година в деня на Свети Харалампи - покровителят на пчелите и пчеларите, първокласниците от клуба "България живее в мен" се запознаха с проблема, който от няколко години тревожи целия свят - синдромът на празния кошер или казано накратко: защо пчелите масово умират или изчезват? Госпожа Рачева постави задачи за сбирката на клуба малките ученици да намерят книжки с интересни стихове, приказки и факти за пчеличките. Децата започнаха своята сбирка добре подготвени като донесоха илюстрации за живота на пчелите, книжки с картинки, рисунки. Изгледаха един кратък научнопопулярен филм и разбира се епизод от незабравимия за поколения деца филм "Пчеличката Мая". Децата не само ще запомнят това занимание, от днес нататък ще бъдат наблюдателни за живота в природата и ще се трудят като пчелички! 

Ще помагат на тези изумителни същества, появили се на планетата Земя преди нас, да оцелеят, за да има живот и след нас! 

При децата от българското училище "Васил Левски" във Франкфурт на Майн

Книжката "България живее в мен" вече е при децата от Българското училище "Васил Левски" във Франкфурт на Майн, Германия, с директор госпожа Маргарита Русанова. Това стана възможно благодарение на Стефан Златозаров, бивш ученик на Второ ОУ "П. Р. Славейков" в град Стара Загора и настоящ студент по специалността "Режисура" в Германия.

Благодарим на Стефан и му желаем успех в ученето, а на българчетата във Франкфурт желаем да не забравят България, нейните природни красоти и забележителна история!