Изява на клуб "България живее в мен"

На 16.04.2019г. се навършиха 140 години от приемането на Търновската конституция. Членовете на клуба "България живее в мен" - учениците от IV в клас, техният класен ръководител Соня Рачева и учителят Борис Книжаров бяха приети в Съдебната палата от съдия Румяна Бончева. Тя показа и разказа на децата интересни неща от работата на юристите. Учениците задаваха много въпроси и проявиха интерес към правосъдието. Накрая те получиха удостоверение от Окръжен съд в Стара Загора за учебно посещение, както и брошура с образователна програма.

Мартенички, изработени с вълна и любов

На 18.02.2019г. се проведе VII-та сбирка на клуба "България живее в мен". Специален гост беше г-жа Таня Иванова, която е журналист и преводач, но дойде при децата, за да сподели с тях важно знание, съчетано с интересно занимание. Г-жа Иванова показа на учениците защо и как сами да си изработват мартенички и да ги наричат. Членовете на клуба записаха в клубните си дневници, че когато човек сам изработва мартеничката, той влага своята енергия от обич, която се предава и на получателя. Децата работиха с различни цветове вълна - като разбраха какво символизират жълтия и виолетовия цвят, а именно слънцето и мъдростта. Всички ученици изработиха с голямо вдъхновение и накрая нарекоха мартеничките си със следните думи:
"Нека нишката, която свързва нас, българите, никога да не се прекъсва!" Да бъде!

 

 

Творчество с вълна

На 15.01 2019г. се проведе шестата поред сбирка на клуб "България живее в мен". Специален гост на децата от 4-ти "в" клас бе д-р Антония Терзиева, която е и майка на ученичка от предния випуск на г-жа Рачева.

Темата на занятието бе работа с един естествен материал, който са ползвали нашите предци за изработка на ямурлуци, сукмани, завивки, черги, а именно - вълната. Заниманието с вълна се е превърнало в любимо хоби на д-р Терзиева, която пожела децата да се обръщат към нея накратко с "Тони".

От сръчните ръце на Тони децата видяха прекрасни шалове и пъстри цветя. От Тони научихме, че вълната не само топли, но и изолира от шум, екологична е и не предизвиква алергии. Може би затова нашите предци са били здрави и дълголетни! Благодарим ти, Тони, за отделеното време и интересните неща, които ни помогна да изработим! Замислихме се, че интересните занимания и хобита ни предпазват не само от безделие и скука, но и развиват нашите умения и интелигентност! :)

Kнигите на Ивелина Радионова разкриват българския език в цялата му гиздосия

Днес, 08.01.2019 година се проведе петата поред сбирка на клуб "България живее в мен".
Децата получиха накуп, благодарение на Мира,  книгите на Ивелина Радионова, в които на красив, едновремешен български език се разказва за обич, за традиции, за невидими нишки, които свързват хората от едно семейство, за природата и още много интересни неща. Децата спонтанно споделяха впечатленията си от прочетеното като най-активни бяха Алекс Бошнаков и Стефани. Накрая група момичета прочете стихове за България от книгата "България в сърцето ми". А в дневниците се появиха прелестни рисунки с рози и красиви девойки. 

До следващата сбирка! 

 

Четвърта сбирка на клуб „България живее в мен“ – Коледна седянка

На 18.12.2018г. се проведе сбирка на клуба с надслов "Коледна седянка". Учениците бяха организирани в няколко работилнички: по плетене, шиене, българска бродерия, месене на хляб и дори работилничка за смехотворство. Направена бе изложба от старинни предмети, предоставени от родители - престилки, терлици, хурки, вретена, нощви и др. Тези предмети са от прабаби на родителите на децата, които се предават по наследство.

В началото на сбирката учениците изгледаха презентация за символите на българската шевица, подготвена от Мария-Дарена Христова - бивша ученичка на Соня Рачева. След това бабата на Доника показа на децата как се шие на гергеф, а майката на Мария–Дарена показа как се плете на две куки. Мира Балдаранова предостави нощви на работилничката за обреден хляб, които замесиха коледна пита с молитва и българска народна песен.

Момчетата се появиха на седянката като коледари, които пяха и благословиха нашия втори дом - класната стая и училището. Докато момичетата плетяха, шиеха и месеха хляб, децата от работилничката за смехотворство поддържаха настроението бодро и повдигнато с весели сценки и шеги. В края на седянката всички си хапнаха от коледния обреден хляб, направен от майката на Рая. Накрая Мира Балдаранова - кръстницата на клуб "България живее в мен" подари на децата медальони с българска бродерия.

През целия ден класната стая бе неузнаваема. Масите и столовете се превърнаха в работилнички, а в средата на класната стая бяха постлани две родопски одеяла. Децата събуха обувките си и обуха терлички. Някой каза: "И в класната стая може да е уютно като удома!"

Когато решиха задачите от учебниците, няколко момчета грабнаха сборниците и легнаха на родопските одеяла, за да продължат работата по математика свободно, сякаш са си у дома. Решаваха задачи с радост и весело сравняваха отговорите си. В часа по български език всички писаха коледни писма, в които споделяха преживяваванията си от началото на учебната година досега, както и молби за прошка, ако са обидили някого. Писъмцата бяха сложени в коледните ботушчета, подредени в библиотеката на класната стая и в края на деня раздадени.

Третата сбирка на клуба: Родопеецът Орфей

На 11.12.2018г. се проведе третата поред сбирка на клуба " България живее в мен". Темата за Орфей бе с продължение с участието на кръстницата на клуба - Мира. Тя бе подготвила много интересна презентация под надслов "Родопеецът Орфей". Учениците не само слушаха, но и взеха активно участие в беседата. От тази сбирка членовете на клуба си въведоха лични дневници на сбирките, в които записват интересни факти, рисуват.

Ето и сбирката в снимки: