Левски живее у всеки от нас

На 16.02.2021 г. бе проведена поредната сбирка на клуба „България живее в мен“ с децата от 2-ри „в“ клас. Тя бе посветена на 148-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски и второкласниците я очакваха с голямо нетърпение. Всички се готвиха усърдно за сбирката на своя любим клуб и с радост приеха задачите по темата, отправени към трите екипа, в които се разпределиха и сами назоваха: „Петър Берон“, „Георги Бенковски“ и „Райна княгиня“.

На фона на специално подготвена презентация от ученика Симон Делев, малките родолюбци споделиха какво са научили за Васил Левски като отговаряха на въпросите за живота и делото му с искрена детска обич и благоговение пред подвига му. Така малките родолюбци заслужено печелеха точки-шестици като участници във викторината за Левски.

Всички членове на клуба писаха в клубните си дневници мисли на Апостола, рисуваха моменти от живота му. Сбирката на клуба завърши емоционално с песента за Апостола, в която се включиха и техните учители г-жа Соня Рачева и .г-н Борис Книжаров.

Децата от клуб „България живее в мен“ разбраха, че за Левски не трябва да си спомняме два пъти в годината – нека делото му осмисля като ярка пътеводна звезда всеки ден от нашия забързан живот.

Розетата от Плиска

На 02.02.2021г. се проведе сбирка на клуба "България живее в мен", посветена на Розетата от Плиска и знаците, които има тя. Най-напред госпожа Рачева запозна второкласниците с историята на откриването на Розетата от археолога професор Станчо Ваклинов през 1961г. в дворцовия квартал на първата българска столица Плиска. Учените смятат, че находката е от VII - IXв. Всички изгледаха с интерес кратък филм за значението на знаците от розетата, имащи връзка с названията на дните от седмицата, планетите, както и названията на числа, и дори връзката на древните български рунически знаци с някои букви от глаголицата.

В края на занятието малките ученици с радост разтвориха тетрадките с глаголицата, които Мира ни подари. Преговорихме буквите, които изписахме с нея и се подготвихме да изпишем и научим до края всички букви от глаголицата, защото тази азбука е свещена и е духовната ни връзка с нашите деди!

Българската шевица

На 28.01.2021г.се проведе сбирка, посветена на българската шевица. Вдъхновени от подаръка на Мира - лично изработена от нея "Слънчева шевица", децата оцветяваха модели на българска шевица, както и тракийска носия за мъж и жена. Времето бе малко, за да се насладят второкласниците на народното ни богатство, затова заниманията на клуба по темата продължават и следващата седмица.

Втори рожден ден на клуба

На 24.11.2020г. второкласниците отбелязаха втория рожден ден на клуба "България живее в мен". За жалост не присъстваха много гости поради епидемичната обстановка, но това не попречи на високия дух и силните емоции от провеждането на празника. Родителите подготвиха питка със сол по стар български обичай и надпис с името на клуба, както и подарък - дневници за "Супер-учител" за г-жа Рачева и г-н Книжаров. А малките ученици получиха скъп дар - книгата "България живее в мен", която зачетоха веднага с любопитни очи. Гости на рождения ден на клуба бяха ученици от 6-ти "в" клас, които поднесоха цветя и поздравителна картичка.

Вярваме, че следващият рожден ден на клуба ще бъде споделен с повече съмишленици!

Сбирка на клуба под "Изворът на белоногата"

На 17.11.2020г. сбирката на клуб "България живее в мен" бе посветена на Петко Рачов Славейков, патрон на Второ ОУ. Второкласниците четоха негови стихове и басни, а след това г-жа Рачева им разказа легендата за Гергана и везира, претворена в поемата на Славейков "Изворът на белоногата". После всички излязоха в училищния двор и си направиха снимка пред емблематичното пано с трогателните думи: "Смая се везир с Гергана, вярност в любов й почете и надари я богато. После за спомен поръча изворът чешма да стане."
А 17.11.2020г., денят в който се навършват 193 г. от рождението на този забележителен българин, ще остави в детските сърца спомен за родолюбие и гордост за принадлежност към българския народ!

 

Народните будители

На 27.10.2020г. се състоя поредната сбирка на клуба "България живее в мен", която бе посветена на празника на Народните будители. Павел и Радослав са посетили гроба на Митрополит Методий Кусев и са поднесли цветя, направили са снимки за спомен. Името на Методий Кусев се споменава с благоговение от старозагорци, защото благодарение на неговата дарителска дейност и трудолюбие съществува една от емблемите на Стара Загора - парк Аязмото. Децата от клуба научиха много интересни факти за Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Петър Берон, Георги Раковски и други български будители. Те записаха наученото в своите клубни дневници. А най-емоционалният момент беше получаването на членските карти. Това зареди всички с много любов и светлина! 🇧🇬 ❤️