Мартенички за всички

Днес, 25.02.2020 година, членовете на клуба "България живее в мен" посрещнаха скъпи гости в навечерието на Баба Марта - Мира, Таня и Яна. Те донесоха вълна, конци и други пъстри материали за изработване на истински български мартеници. Децата работиха с истинско вдъхновение под умелото ръководство на Таня Иванова, която им показа как и с какво приспособление - пресукник, наподобяващо вретено нашите баби, са пресуквали прежда. Яна им разказа за къщата - музей на Гео Милев, където е уредник, и прочете приказката "Работна Мецана" от Леда Милева. Малките ученици научиха, че любимата им детска писателка е дъщеря на Гео Милев. А Мира им поднесе подарък моливи с първомартенска бяло-червена украса, за да продължат да пишат с тях глаголицата на следващото занимание на клуба "България живее в мен". Накрая всички си направихме снимка за спомен!

Апостолът на свободата

Днес, 18.02.2020 година учениците от клуба "България живее в мен" посветиха своята сбирка на Апостола на свободата - Васил Левски. Всички ученици бяха подготвени с книги, снимки, рисунки, стихотворения. В дневниците на благодарността децата записаха, че са благодарни на Левски за делото му и горди от това, че Апостолът е пример за достоен българин, за честност и отдаденост на свободата на България. Малките ученици научиха още една песен за Левски, която изпяха от сърце! Времето от един час не бе достатъчно за да кажем толкова много интересни неща за Левски. Затова всеки ден да следваме заветите му! Децата произнесоха на глас един от тях:

"Дела трябват, не думи!"

Дневник на благодарността

На 14.01.2020 година се състоя поредната сбирка на клуба "България живее в мен". Темата на сбирката бе благодарността и въвеждане на "Дневник на благодарността" за всяко дете. На децата бе показана книгата на Ронда Бърн "Вълшебството", беше прочетен откъс за "Вълшебното камъче", беше прочетена и 75-та притча за благословенията в живота ни от книгата "Невидимият дар". Освен това децата изгледаха кратко филмче за други деца по света, които всеки ден изминават път, изпълнен с много трудности, докато стигнат до училище. Всеки ден човек трябва да благодари за хубавите неща, които му се случват, да има "очи" да забелязва какво се случва край него, да благодари, да вярва в Доброто и да го сътворява, защото в това се изразява смисълът на живота!

Кукерски маски

С много трепет и вълнение малките първокласници направиха кукерски маски. Преди това подробно се запознаха с традицията на кукерите, която води началото си още от времето на траките. Тази традиция свързваме със зимните празници и сурвакането (Сурва). Традициите държат корените ни здрави и пренасят познанието от поколение на поколение.

 

Вълшебства от старите ракли

На 18.12.2019 година, в навечерието на Рождество Христовo и Коледа, първокласниците от клуба "България живее в мен" успяха да сътворят вълшебства, извадени от старите ракли на прабабите и дядовците си, от съхранените спомени на родствениците си. В продължение на една седмица те носеха в класната стая: сукмани и везани ризи на повече от сто години, стомни, менци, нощви, хурки, вретена, трикраки столчета, софра и още много интересни предмети, служили на българина от онова време. Оказа се, че нашата съученичка Мила е родственица на баба Илийца, героинята от разказа на Иван Вазов. Мила донесе предмети, принадлежали някога на този род, които са на повече от 150 години. Мира, кръстницата и приятелка на клуба, донесе нощви, мотовилка и меден съд за вода също на повече от век!

Коледа идва в клуба

На 05.12.2019г. се проведе поредната сбирка на клуба България живее в мен със специалните ни гости Мира и доктор Антония Терзиева, която пожела децата да я наричат просто Тони. Тони идва за първи път в нашия клас, за да ни научи как да си направим специална Коледна картичка с шевици, а Мира пожела да сподели с нас поредната си приказка. С една дума - тема бе Коледа. Госпожа Рачева запозна учениците с нови думи за тях, свързани с бита на българите от едно време: гега, ямурлук, калпак, потури, антерия и други. И тази среща бе много интересна и познавателна!