Дневник на благодарността

На 14.01.2020 година се състоя поредната сбирка на клуба "България живее в мен". Темата на сбирката бе благодарността и въвеждане на "Дневник на благодарността" за всяко дете. На децата бе показана книгата на Ронда Бърн "Вълшебството", беше прочетен откъс за "Вълшебното камъче", беше прочетена и 75-та притча за благословенията в живота ни от книгата "Невидимият дар". Освен това децата изгледаха кратко филмче за други деца по света, които всеки ден изминават път, изпълнен с много трудности, докато стигнат до училище. Всеки ден човек трябва да благодари за хубавите неща, които му се случват, да има "очи" да забелязва какво се случва край него, да благодари, да вярва в Доброто и да го сътворява, защото в това се изразява смисълът на живота!

Кукерски маски

С много трепет и вълнение малките първокласници направиха кукерски маски. Преди това подробно се запознаха с традицията на кукерите, която води началото си още от времето на траките. Тази традиция свързваме със зимните празници и сурвакането (Сурва). Традициите държат корените ни здрави и пренасят познанието от поколение на поколение.

 

Вълшебства от старите ракли

На 18.12.2019 година, в навечерието на Рождество Христовo и Коледа, първокласниците от клуба "България живее в мен" успяха да сътворят вълшебства, извадени от старите ракли на прабабите и дядовците си, от съхранените спомени на родствениците си. В продължение на една седмица те носеха в класната стая: сукмани и везани ризи на повече от сто години, стомни, менци, нощви, хурки, вретена, трикраки столчета, софра и още много интересни предмети, служили на българина от онова време. Оказа се, че нашата съученичка Мила е родственица на баба Илийца, героинята от разказа на Иван Вазов. Мила донесе предмети, принадлежали някога на този род, които са на повече от 150 години. Мира, кръстницата и приятелка на клуба, донесе нощви, мотовилка и меден съд за вода също на повече от век!

Коледа идва в клуба

На 05.12.2019г. се проведе поредната сбирка на клуба България живее в мен със специалните ни гости Мира и доктор Антония Терзиева, която пожела децата да я наричат просто Тони. Тони идва за първи път в нашия клас, за да ни научи как да си направим специална Коледна картичка с шевици, а Мира пожела да сподели с нас поредната си приказка. С една дума - тема бе Коледа. Госпожа Рачева запозна учениците с нови думи за тях, свързани с бита на българите от едно време: гега, ямурлук, калпак, потури, антерия и други. И тази среща бе много интересна и познавателна!

Приказки в шевици

На 27.11.2019г. децата от клуба "България живее в мен" проведоха своята поредна сбирка, която бе с интересната тема:"Приказки в шевици". Най-напред първокласниците се запознаха със символиката на цветовете и фигурите "Дървото на живота", елбетицата и др.
Накрая всички създадоха своя шевица с помощта на специална книжка за оцветяване.

Първи рожден ден на клуба "България живее в мен"

На 21.11.2019г. - денят на Християнското семейство, членовете на клуба "България живее в мен" отбелязаха неговия първи рожден ден. На тържеството се събраха първокласници, петокласници, техни братчета и сестрички, родителите им, Мира - духовната кръстница на клуба и други гости, съпричастни на идеята на клуба: да обичат България и да ѝ служат достойно с делата си.

Соня Рачева откри сбирката на клуба като припомни на петокласниците идеята и моменти от създаването на клуба на 15.11.2018г. Мира разказа за свещената азбука на българите - Глаголицата, показа и кристала на България, който водата образува при произнасянето на думата България. Мира и Соня Рачева прочетоха Глаголическа оратория за сътворението, написана от Учителя на Мира по изучаване на Глаголицата - Саша Тодорова.