Творчество с вълна

На 15.01 2019г. се проведе шестата поред сбирка на клуб "България живее в мен". Специален гост на децата от 4-ти "в" клас бе д-р Антония Терзиева, която е и майка на ученичка от предния випуск на г-жа Рачева.

Темата на занятието бе работа с един естествен материал, който са ползвали нашите предци за изработка на ямурлуци, сукмани, завивки, черги, а именно - вълната. Заниманието с вълна се е превърнало в любимо хоби на д-р Терзиева, която пожела децата да се обръщат към нея накратко с "Тони".

От сръчните ръце на Тони децата видяха прекрасни шалове и пъстри цветя. От Тони научихме, че вълната не само топли, но и изолира от шум, екологична е и не предизвиква алергии. Може би затова нашите предци са били здрави и дълголетни! Благодарим ти, Тони, за отделеното време и интересните неща, които ни помогна да изработим! Замислихме се, че интересните занимания и хобита ни предпазват не само от безделие и скука, но и развиват нашите умения и интелигентност! :)

Kнигите на Ивелина Радионова разкриват българския език в цялата му гиздосия

Днес, 08.01.2019 година се проведе петата поред сбирка на клуб "България живее в мен".
Децата получиха накуп, благодарение на Мира,  книгите на Ивелина Радионова, в които на красив, едновремешен български език се разказва за обич, за традиции, за невидими нишки, които свързват хората от едно семейство, за природата и още много интересни неща. Децата спонтанно споделяха впечатленията си от прочетеното като най-активни бяха Алекс Бошнаков и Стефани. Накрая група момичета прочете стихове за България от книгата "България в сърцето ми". А в дневниците се появиха прелестни рисунки с рози и красиви девойки. 

Четвърта сбирка на клуб „България живее в мен“ – Коледна седянка

На 18.12.2018г. се проведе сбирка на клуба с надслов "Коледна седянка". Учениците бяха организирани в няколко работилнички: по плетене, шиене, българска бродерия, месене на хляб и дори работилничка за смехотворство. Направена бе изложба от старинни предмети, предоставени от родители - престилки, терлици, хурки, вретена, нощви и др. Тези предмети са от прабаби на родителите на децата, които се предават по наследство.

Третата сбирка на клуба: Родопеецът Орфей

На 11.12.2018г. се проведе третата поред сбирка на клуба " България живее в мен". Темата за Орфей бе с продължение с участието на кръстницата на клуба - Мира. Тя бе подготвила много интересна презентация под надслов "Родопеецът Орфей". Учениците не само слушаха, но и взеха активно участие в беседата. От тази сбирка членовете на клуба си въведоха лични дневници на сбирките, в които записват интересни факти, рисуват.

Дарение за клуба

darenieВ началото на месец декември 2018г. клуб "България живее в мен" получи дарение от книги на историческа тематика от учителката по история Лиляна Ковачева.

След като научила за създаването на клуба, г-жа Ковачева веднага решила да се свърже с г-жа Рачева, да поздрави нея и децата за родолюбивата идея и да им пожелае да продължават да работят в същия дух на любов към България, да изучават родната история да вървят смело по пътя на духовното усъвършенстване.

Благодарим Ви, госпожо Ковачева! 

Втора сбирка на клуба

На 04.12.2018г. се състоя втората сбирка на клуб "България живее в мен". Темата на сбирката бе: "Кой е Орфей? Какво знаем и не знаем за него?" Учениците изгледаха откъси от филма на Стилян Иванов "Истината за Орфей" и се запознаха накратко с историята на неговия живот, както и с археологични свидетелства в различни музеи на света как е бил изобразяван Орфей в древността. В края на занятието учениците се опитаха да нарисуват инструмента, на който е свирил Орфей - лира. Темата за Орфей ще продължи в следваща сбирка.