Пътуването ни из България продължава

patuvane iz Bulgaria

На 20.10.2020г.се проведе втората сбирка на клуба "България живее в мен".

Мисленото пътешествие из чудните кътчета и забележителни места на милата ни родина продължава. Изготвихме табло със снимки и описания. И тъй като мястото е ограничено, следващия вторник, информацията ще бъде сменена със снимките и описанията и на другите деца.

Първа сбирка на клуба за 2020

На 13.10.2020г.се проведе първата за учебната година сбирка на клуба "България живее в мен" на тема: "Красиви кътчета и забележителности в моята родина, които посетих през ваканцията". Времето не стигна за всички да разкажат, затова мислената разходка из България продължава и следващата седмица.

Мартенички за всички

Днес, 25.02.2020 година, членовете на клуба "България живее в мен" посрещнаха скъпи гости в навечерието на Баба Марта - Мира, Таня и Яна. Те донесоха вълна, конци и други пъстри материали за изработване на истински български мартеници. Децата работиха с истинско вдъхновение под умелото ръководство на Таня Иванова, която им показа как и с какво приспособление - пресукник, наподобяващо вретено нашите баби, са пресуквали прежда. Яна им разказа за къщата - музей на Гео Милев, където е уредник, и прочете приказката "Работна Мецана" от Леда Милева. Малките ученици научиха, че любимата им детска писателка е дъщеря на Гео Милев. А Мира им поднесе подарък моливи с първомартенска бяло-червена украса, за да продължат да пишат с тях глаголицата на следващото занимание на клуба "България живее в мен". Накрая всички си направихме снимка за спомен!

Апостолът на свободата

Днес, 18.02.2020 година учениците от клуба "България живее в мен" посветиха своята сбирка на Апостола на свободата - Васил Левски. Всички ученици бяха подготвени с книги, снимки, рисунки, стихотворения. В дневниците на благодарността децата записаха, че са благодарни на Левски за делото му и горди от това, че Апостолът е пример за достоен българин, за честност и отдаденост на свободата на България. Малките ученици научиха още една песен за Левски, която изпяха от сърце! Времето от един час не бе достатъчно за да кажем толкова много интересни неща за Левски. Затова всеки ден да следваме заветите му! Децата произнесоха на глас един от тях:

"Дела трябват, не думи!"

Дневник на благодарността

На 14.01.2020 година се състоя поредната сбирка на клуба "България живее в мен". Темата на сбирката бе благодарността и въвеждане на "Дневник на благодарността" за всяко дете. На децата бе показана книгата на Ронда Бърн "Вълшебството", беше прочетен откъс за "Вълшебното камъче", беше прочетена и 75-та притча за благословенията в живота ни от книгата "Невидимият дар". Освен това децата изгледаха кратко филмче за други деца по света, които всеки ден изминават път, изпълнен с много трудности, докато стигнат до училище. Всеки ден човек трябва да благодари за хубавите неща, които му се случват, да има "очи" да забелязва какво се случва край него, да благодари, да вярва в Доброто и да го сътворява, защото в това се изразява смисълът на живота!

Кукерски маски

С много трепет и вълнение малките първокласници направиха кукерски маски. Преди това подробно се запознаха с традицията на кукерите, която води началото си още от времето на траките. Тази традиция свързваме със зимните празници и сурвакането (Сурва). Традициите държат корените ни здрави и пренасят познанието от поколение на поколение.