На 18.12.2019 година, в навечерието на Рождество Христовo и Коледа, първокласниците от клуба "България живее в мен" успяха да сътворят вълшебства, извадени от старите ракли на прабабите и дядовците си, от съхранените спомени на родствениците си. В продължение на една седмица те носеха в класната стая: сукмани и везани ризи на повече от сто години, стомни, менци, нощви, хурки, вретена, трикраки столчета, софра и още много интересни предмети, служили на българина от онова време. Оказа се, че нашата съученичка Мила е родственица на баба Илийца, героинята от разказа на Иван Вазов. Мила донесе предмети, принадлежали някога на този род, които са на повече от 150 години. Мира, кръстницата и приятелка на клуба, донесе нощви, мотовилка и меден съд за вода също на повече от век!

Госпожа Рачева и г-н Книжаров подредиха всичко така, че в класната стая се оформи кът, пресъздаващ обстановка от българска къща преди много години. Децата научиха интересни подробности за ежедневието и празниците в живота на нашите прадеди, като най-важното е било трудолюбието, привързаността към родната земя и песента, която ги е съпътствала в добри и тежки моменти в техния живот.
Някои от малките ученици също се облякоха в народни носии и се почувстваха още по-близо до корените си. Толкова бе хубаво, че не искахме да свършва!
Хубаво е, че заснехме това преживяване и ще можем винаги да се връщаме към него!